Sve o steaku

Steak(čitaj: stejk) mesni je odrezak, čije ime potiče od staronordijske riječi steik. Najčešće se pod ovim nazivom misli na odrezak goveđeg mesa, iako postoje i janjeći, svinjski te odrezak tune. Oni su ipak po svojoj definiciji znatno drugačiji od originalnog,goveđeg. Najmekši odrezak dobija se od goveđe pečenice ilibifteka (njem. lungenbraten), a može se pripremiti i od najboljeg dijela buta, tzv. ruže ili križne pečenke tj. rozbifa (eng.roastbeef). Steak se uvijek reže okomito na mišićna vlakna, tako da se ona sijeku.Time on postaje još mekši. Priprema se najčešće na žaru, iako se može pripremiti u gril-tavi i u kombinaciji s pećnicom. Kako se radi o relativno skupim komadima mesa, njegovo konzumiranje nekada je predstavljalo i statusni simbol - nalazio se na jelovnicima samo dobrostojećih pojedinaca. Gotovo da ne postoji nacionalna kuhinja koja se ne može pohvaliti svojim domaćim steikom. U STEAK HOUSE OPATIJA zasigurno ćete uživati u ovoj vrhunski pripremljenoj deliciji.